Yay! Het is terug lente, en met de lente komt ook het zomeruur. We schuiven tijdens de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart, de klok een uurtje vooruit. Terug langer daglicht, daar kijken heel wat families naar uit. Maar wat betekent dat voor de slaap van jouw kindje? Hoe kan je je kindje hier best op voorbereiden? Of mee helpen? En welke aanpak kies je voor welke situatie?

Ik leg het je allemaal uit in deze blogpost.

Lees je mee?

We zetten de klok een uurtje vooruit. Dat wil zeggen dat het 7u is nieuwe tijd, wanneer het 6u oude tijd is. Dat is niet voor alle kindjes een gemakkelijke transitie, het hangt vooral af van hoe ze omgaan met veranderingen (temperament) en hoe oud ze zijn. 

1. Vroege vogels

Je doet niets. Je vroege vogel stond op om 5u? Dan staat die nu op om 6u. Joepie! Gratis. Cadeau. Als je je kindje niet moet wakker maken om naar de opvang te gaan, dan kan je je kindje gerust op zijn of haar oud ‘schema’ laten staan.  

2. Erg gevoelige kindjes, of kindjes die het moeilijk hebben met veranderingen/transities

En die je moet helpen met de transitie omdat je ze dan anders op maandag een uur vroeger uit hun bed gaat moeten halen. Dat kan voor erg gevoelige kindjes, of voor kindjes die het moeilijk hebben met verandering een te groot verschil zijn. Je kan hun gewoonlijk ritme dus best op voorhand beetje bij beetje opschuiven. 

Je maakt je kindje elke dag een kwartiertje vroeger wakker, en je schuift heel de dag een kwartiertje op. Je kindje ligt dan in principe ook een kwartiertje vroeger in bed ‘s avonds. Je begint er dan best vanaf maandag of dinsdag al mee. 

Je mag daar ook 20minuutjes of 30 minuutjes van maken als je denkt dat jouw kindje dat ook aankan, dan kan je wat later beginnen. 

Sommige coaches raden aan je kindje elke dag een kwartiertje vroeger in bed te leggen, maar als je ze ook niet vroeger wakker maakt, is dat niet altijd realistisch… 

3. Kleine kindjes die nog veel dutjes doen

Voor deze kindjes kan het ook te moeilijk zijn alles ineens met een uur te verschuiven. Je bereid ze best voor zoals de  gevoelige kindjes hierboven. 

 4. Grotere kindjes & kindjes die gemakkelijk omgaan met veranderingen

Deze kindjes mag je op maandag na de verandering gewoon op hetzelfde uur als altijd wakker maken (dat is dan een uurtje vroeger dan anders).  Zij zullen zich gemakkelijk aanpassen aan het nieuwe ritme over enkele dagen heen. Zo moet jij niet elke dag al vroeger uit je bed. 

Wij gaan hier in huis alvast voor aanpak 4, onze kindjes zijn groot genoeg om dat uur aan te kunnen, en ik ben zelf te lui om daar op voorhand aan te sleutelen. Hey, je mag natuurlijk ook met je eigen temperament rekening houden 😉

Liefs,

Anouk

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over baby slaap.