Je hoorde het waarschijnlijk wel al eens, dat je kindje beter zou slapen met een flesje vol kunstvoeding. Dat jouw melk niet voedzaam genoeg is om de nacht te overbruggen. Dat je je kindje slechte gewoontes hebt aangeleerd door aan de borst (terug) in slaap te vallen.
Is dat allemaal wel waar? Slapen kindjes die geen borstvoeding krijgen beter?
Ik zocht het voor je op!
Er kwam recent (op datum van dit blogartikel toch) een systematische review uit over dit onderwerp:
“Does the feeding method affect the quality of infant and maternal sleep? A systematic review.”
Een systematische review is veel sterker dan een individueel onderzoek. Dat is onder andere omdat ze al de relevante en beschikbare wetenschappelijke onderzoeken en bewijsmateriaal in overweging nemen dat ze tot dan kunnen vinden.
Ik vat het graag samen voor jou.
Hoe werd deze review opgezet?
- De parameters van de studie:
Gezonde voldragen baby’s tot 12 maanden oud
Moeders zonder (psychische) gezondheidsproblemen en/of trauma
Voedingsmethodes: exclusieve borstvoeding, combinatie borst/kustvoeding en exclusieve kunstvoeding
- De metingen
Total slaapduur
Hoe vaak een baby wakker werd
Totale wakkertijd tijdens de nacht
Slaapkwaliteit
- De onderzoeksvraag:
Verschilt de slaapkwaliteit van baby & moeder afhankelijk van de voedingsmethode van de baby?
De resultaten van de analyse?
Worden baby’s vaker wakker als ze borstvoeding krijgen?
Ja, dat lijkt volgens deze analyse het geval te zijn.
Een van hun hypotheses is dat de compositie van mensenmelk en kunstmelk verschilt en sneller verteert en dus vaker wakker wordt.
Een zwakte van deze studie is dat er geen onderscheid gemaakt werd tussen subjectieve en objectieve metingen van het aantal keer dat een baby wakker werd, en waar de baby sliep.
We weten namelijk ook dat ouderlijke rapporten heel erg verschillend kunnen zijn afhankelijk van waar de baby slaapt, en dat borstvoeding en de slaapplaats van de baby vaak aan elkaar verbonden zijn.
Zo rapporteerden ouders die samen met hun kind sliepen, vaker ‘juist’ dat hun baby wakker werd dan ouders die dat niet deden. Omdat deze ouders dat gemiddeld meer rapporteren, dan ouders die verder weg liggen, zou het verband dus kunnen verdwijnen wanneer er enkel op een objectieve manier naar het wakker worden gekeken werd. Dat is hier dus niet duidelijk.
Zijn baby’s en hun moeders langer wakker ‘s nachts als ze kunstvoeding krijgen?
Neen, blijkbaar niet. Al werd er verondersteld van wel.
Er werd geen verschil geobserveerd in hoe lang de baby’s en moeders wakker waren ‘s nachts (in totaal). Ook niet in hoe lang de moeders en hun baby’s sliepen.
Blijkt dan dat moeders die borstvoeding geven en hun baby, minder lang wakker zijn per voeding, en sneller terug inslapen.
Dat zou liggen aan
-
- geen licht moeten aandoen
- slaperigheid door oxytocine
- melatonine in de borstvoeding
- meer samen slapen
Is er een verschil in de kwaliteit van de slaap van de moeders?
Neen. In alle studies bleek de kwaliteit van de slaap van de moeder slechter te zijn dan voor de geboorte van het kindje. Maar er werd geen verschil gevonden tussen moeders die borstvoeding en kunstvoeding geven.
Conclusie?
Voor je als zorgverlener aanraadt om van voedingsmethode te veranderen om de ouder aan betere nachten te helpen (of voor je als ouder die beslissing zelf wilt nemen), zijn dit dus de vragen die je je moet stellen.
Wat is (jouw) de wens van de ouder?
Kindjes worden voor heel veel verschillende redenen wakker door de nacht. Niet enkel om een voeding. Het kan zijn dat met voedingen minderen of van voeding veranderen helemaal geen verschil maakt in jouw geval. Wat als het net moeilijker wordt?
Een statistisch verschil in een wetenschappelijke studie wordt niet altijd vertaald naar een verbetering ‘in real life’. Wat is voor jou belangrijk? Een halve keer minder wakker worden per nacht, of een gemakkelijke manier hebben om je kindje terug tot rust en slaap te brengen?
Is de hypothetische verbetering van slaap, de verandering waard wetende dat er ook nadelen zijn aan kunstvoeding?
Liefs,
Anouk
@the_nurturingkind
Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap.
Bronnen: