Een slaapregressie is een periode gedurende dewelke een baby stopt met even goed slapen als eerder, en die meestal lijkt op te treden tijdens een bepaald stadium van de ontwikkeling van de baby.

Het is dus een periode tijdens dewelke je kindje’s slaappatroon ineens (drastisch) verandert. Je kindje kan kortere dutjes doen, moeilijker in slaap vallen, meer wakker worden ’s nachts, en/of voor lange periodes ‘s nachts wakker zijn bijvoorbeeld.

Volgens sommige coaches zal je een hevigere slaapregressie ervaren wanneer je je kindje nog niet zelfstandig in slaap hebt leren vallen, of wanneer ze afhankelijke slaapassociaties hebben (zoals jouw armen of de borst).

Maar het kind verleert het slapen niet, en doet ook helemaal geen stapje terug in zijn of haar slaapontwikkeling.

En de oorzaak van een slaapregressie ligt ook niet bij jou, of bij de slaapassociaties die jij gebruikt. Het heeft eigenlijk zelfs helemaal niets te maken met slaap. De term slaapregressie is dus helemaal niet aangepast.

Deze term bestaat ook helemaal niet in wetenschappelijk onderzoek, of publicaties. De slaap(training)industrie heeft deze term bedacht. Het is namelijk meestal tijdens deze periodes dat ouders beroep doen op slaapcoaches.

Vaak, omdat ze ergens gelezen hebben dat zij verantwoordelijk zijn voor de slechte gewoontes die deze regressies zouden veroorzaken.

Wat is het dan wel?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slaap verstoord kan worden tijdens periodes van motorische en emotionele ontwikkeling. Zo konden verschillende studies een verband leggen tussen leren kruipen en verstoorde slaap, en leren rechttrekken en verstoorde slaap. En ook met scheidingsangst.

En is er ander bewijsmateriaal voor periodes van grote ontwikkeling en sociaal-emotionele regressie: zowel mensenbaby’s als kleintjes van primaten hadden tijdens momenten opnieuw meer contact nodig, huilden meer, waren aanhankelijker, aten & sliepen slechter.

Dat slaap tijdens deze momenten even moeilijker gaat is het neveneffect van zo’n periode van grote ontwikkeling… Het is dus eigenlijk een PROGRESSIE. Een stapje vooruit, en iets waar jij helemaal geen controle over hebt.

Slaapprogressies doen zich mogelijks verschillende keren voor tijdens de eerste twee jaren van het leven van een kind. Maar niet elk kind doet er eentje op dezelfde leeftijd, en niet elk kindje (of ouder) heeft er even veel last van. 

Zo’n periodes gaan gelukkig meestal gewoon vanzelf weer voorbij. En je kan je kindje hier op een natuurlijke manier in ondersteunen. Nee je doet niets verkeerd, nee je hoeft je kindje niet te leren slapen of te slaaptrainen. En dat is iets dat ik als jonge ouder graag sneller had geweten. 

Zoek jij meer info, houvast en handvaten zoals ik? Kijk dan zeker eens naar de responsieve en wetenschappelijk onderbouwde gids hieronder. 

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap. 

Is je baby plotseling onrustig, slaapt hij slechter of wordt hij vaker wakker? Geen paniek, dit is waarschijnlijk een slaapprogressie!

Slaapprogressies zijn volledig normaal en een teken dat je baby een mentale of fysieke ontwikkeling doormaakt. Maar het kan ook behoorlijk pittig zijn! Daarom heb ik deze gids voor jou gemaakt, zodat je begrijpt wat er gebeurt en hoe je je baby op een liefdevolle manier kunt ondersteunen.

Deze gids – om te downloaden – is voor jou als je wilt begrijpen waarom deze veranderingen in slaap normaal zijn en hoe je je baby op een natuurlijke manier kunt ondersteunen, zonder stress.