Sinds het begin der mensheid slapen ouders met hun kindjes. Wij zijn de enige primaten op aarde die hun kinderen alleen laten slapen. En zelfs niet over heel de wereld. In heel veel culturen slapen ouders & kinderen nog steeds samen.

Het is in de WEIRD landen (Western, Educated, Industrialised, Rich, Democratic) dat we sinds enkele 100en jaren de focus leggen op zelfstandigheid & separatie.

Er zijn nochtans een heleboel voordelen aan het samen slapen, zowel voor de ouder als voor het kind.

1. Voordelen voor de ouder

Studies tonen aan dat samenslapende zuigelingen bijna nooit verschieten in hun slaap, en amper huilen ‘s nachts, wanneer vergeleken met alleen slapende baby’s. Dit betekend een rustigere nacht voor de ouders.

Wanneer je samen slaapt hoeft je niet uit je bed (meerdere keren) elke nacht. Moet er geen licht aan, en wordt je mogelijks maar kort en oppervlakkig wakker. Samen slapende ouders slapen vaak beter en langer, dan ouders die uit hun bed moeten om voor hun kindje te zorgen ’s nachts.

Je hoeft je geen zorgen te maken over het al dan niet aanleren van slechte gewoontes, of je druk maken over iets te veranderen waar je later mogelijks spijt van zal hebben. Tijdens ziekte & slaap progressies ligt je kind al in jouw bed of kamer.

Samen slapen promoot de hechting. Dit is waar voor beide ouders. Er werd bijvoorbeeld ook aangetoond dat samen slapende papa’s minder testosteron aanmaakten en dat er een correlatie was tussen testosteron level & het zorgen voor het kind.

2. Korte & lange termijn voordelen voor het kind

Zoals reeds hierboven vermeld tonen studies aan dat samenslapende zuigelingen bijna nooit verschieten in hun slaap, en amper huilen ‘s nachts, wanneer vergeleken met alleen slapende baby’s. Verschieten & huilen maakt adrenaline aan, verhoogt de hartslag & bloeddruk en hindert rustgevende slaap. Daarnaast vertonen samenslapende zuigelingen een stabielere temperatuur, hartslag & ritme, en minder pauzes tijdens de ademhaling. Wereldwijd onderzoek toont aan dat wiegendood het laagst is, en zelfs ongezien is, in landen waar samen slapen de norm is.

Kinderen die ‘nooit’ in het bed van hun ouders sliepen toonden de tendens ‘moeilijker te controleren’ te zijn, ‘minder gelukkig’ te zijn, minder innovatief te zijn & minder in staat om alleen te zijn. In verschillende studies vertoonden deze kinderen ook meer woedeuitbarstingen. Kinderen die nooit mochten samenslapen waren in het algemeen ‘angstiger’, gingen moeilijker om met stress & werden beoordeeld als meer ‘aanhankelijk’ of minder zelfstandig dan de kinderen die steeds in hun ouders bed mochten slapen, heel de nacht lang.

Mannelijke studenten die als kind samen sliepen met hun ouders (geboorte tot 5 jaar oud) ontwikkelden een hogere zelfwaardering & ondervonden minder last van schuldgevoel en angst. Wanneer meisjes samen sliepen met hun ouders tijdens de eerste jaren, hadden ze later minder last van fysiek contact & genegenheid. Ook zij ontwikkelden een hogere zelfwaardering. Samenslapen lijkt inderdaad zelfvertrouwen, zelfwaarde & intimiteit te promoten. Mogelijks door de accepterende houding van de ouders.

In een andere studie werd aangetoond dat kinderen die samen sliepen met hun ouders, in het algemeen een positievere uitkomst hadden. Wat zeer merkwaardig was, was dat deze kinderen een groter gevoel van tevredenheid met het leven toonden. Ook kregen samenslapende kinderen in het algemeen betere evaluaties betreffende hun school gedrag, en werden samenslapende kinderen ondervertegenwoordigd in psychiatrische populaties. 

Een indirect positief effect van samen slapen is dat van borstvoeding. Mama’s die samensliepen met hun kinderen gedurende de eerste jaren toonden een hoger percentage van borstvoeding op 12 maanden. Gekende positieve effecten van bv zijn o.a.; – gunstig effect op het immuun systeem – verminderd het risico op ziektes zoals verkoudheid, oorinfecties, allergieen, diabetes, … – verminderd het risico op obesitas – verminderd het risico op wiegendood – zou een positief effect kunnen hebben op de hersenontwikkeling.

Samen slapen is niet meer cultureel gepast in onze maatschappij. Maar het is zeker geen slechte gewoonte.

Wat denk jij er van?

Groetjes,

Anouk

N.B. Samen slapen dient wel veilig gedaan te worden.
Je kan hier informatie terugvinden over veilig samen slapen

SOURCES

Why babies should never sleep alone: A review of the co-sleeping controversy in relation to SIDS, bedsharing and breast feeding. McKenna & McDade, 2005

Cultural Influences on Infant & Childhood Sleep Biology that Studies it. Mc Kenna, 2000 Benefits of co-sleeping, Dr Sears, 2020

Benefits and harms of bed sharing, National Guideline Alliance UK, 2021

Does Cosleeping Contribute to Lower Testosterone Levels in Fathers? Evidence from the Philippines. Gettler et al., 2012

 

PICTURES from Pexels

William Fortunato
Sarah Chai
William Fortunato
Andrea Piacquadio