Op vele websites en richtlijnen lees je dat borstvoeding geven een vereiste is om (zo) veilig (mogelijk) samen te kunnen slapen met je baby. Nooit borstvoeding gegeven hebben zou een risicofactor zijn.

Waarom is dat? Wat zegt de wetenschap, de richtlijnen? En wat doe je daarmee?

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek wijst uit dat ouders die borstvoeding geven een hormonale feedbackcyclus ervaren. Zij zouden daardoor tijdens de nacht nauw(er) contact met hun baby houden, en verhoogde responsiviteit ervaren in vergelijking met ouders die geen borstvoeding geven. Ouders die borstvoeding geven worden ‘s nachts vaker en gemakkelijker (en meer samen met hun baby) wakker.

Ander onderzoek stelt dat ouders die geen borstvoeding geven hun baby vaak hoger in bed plaatsen (op gezichtshoogt ipv borsthoogte), en tussen of op de kussens van de ouders.

Zij lagen ook minder vaak naar hun baby toe, en namen minder vaak de maternele houding aan.

We weten momenteel niet of ouders die nooit geen borstvoeding gegeven hebben, of ouders die dat wel deden maar nu niet meer, dezelfde mate van waakzaamheid en synchronie ervaren tijdens slaap die wordt waargenomen bij moeders die borstvoeding geven. Die waakzaamheid en synchronie werkend beschermend tijdens samen slapen.

Ander onderzoek stelt dat ouders die geen borstvoeding geven ook vaker roken en alcohol drinken dan ouders die wel borstvoeding geven. Beide verhogen het risico op wiegendood tijdens samen slapen.

Dat is waarom sommige richtlijnen suggereren dat ouders die geen borstvoeding geven best niet met hun baby samen slapen, en een co-sleeper gebruiken als ze hun kindje dichtbij willen houden.

Wie zegt wat?

  • La Leche League stelt met de “safe sleep 7” dat een baby borstvoeding moet krijgen – dag en nacht, en op vraag om veilig samen te kunnen slapen.

  • James McKenna heeft in zijn boek “Veilig slapen met je baby” een beslissingsboom aangemaakt (p169).

Hoe vaak drinkt je baby rechstreeks uit de borst? Nooit of minder dan de helft van de tijd? Dan vraagt hij of jij je gedurende de hele nacht altijd volledig kunt wijten aan de veiligheid van je baby, en bewust en alert kunt blijven op de conditie van je baby. Indien je antwoord ja is, kan je mits het respecteren van de andere veilig samen slapen regels, samen slapen met je kindje.

  • Het protocol #6 – bedsharing & breastfeeding van de ABM (American association of Breastfeeding Medecine) stelt dat nooit geen borstvoeding gegeven hebben ook een risicofactor vormt tijdens het samen slapen.

Maar in de tabel dat de elementen van veilig samen slapen adviezen op volgorde van belangrijkheid oplijst staat niet dat borstvoeding geven of gegeven hebben, een vereiste moet zijn om veilig samen te kunnen slapen.

En dat veilig samen slapen adviezen ook gedeeld moeten worden aan gezinnen waar er wel risicofactoren aanwezig zijn.

  • Een richtlijn (NICE) voor postpartum zorg in Het Verenigd Koninkrijk stelt enkel deze ouders sterk af te raden met hun baby samen te slapen:
      • ouders met een baby dat een laag geboortegewicht had
      • één van de ouders heeft alcohol gedronken
      • één van de ouders rookt
      • één van de ouders geeft medicatie ingenomen dat slaperig maakt
      • één van de ouders heeft drugs ingenomen

Er wordt in deze richtlijn niet over borstvoeding gesproken in relatie tot samen slapen.

Wat nu?

Als jij geen borstvoeding (meer) geeft, en toch wenst samen te slapen is het dus belangrijk dat je bewust bent van hoe je je mogelijks anders gedraagt ‘s nachts en welke (andere) veilig samen slapen adviezen extra belangrijk zijn om de veiligheid van je kindje te garanderen ‘s nachts.

Bijvoorbeeld; de plaats en positie van je kindje, jouw slaappositie, niet roken, geen alcohol drinken of medicatie/drugs gebruiken, maar het kan ook nuttig zijn jouw vermoeidheid of hoe gemakkelijk jij kan ontwaken ‘s nachts in het oog te houden.

Jouw intentie en geinformeerde keuze is heel belangrijk in het nemen van een beslissing: heb jij de intentie, en voel jij dat je je kindje veilig kan stellen gedurende de (hele) nacht?

 Ben jij op zoek naar meer wetenschappelijk onderbouwde informatie over nabijheid tijdens slaap? Hanne Wils en ik schreven een boek ‘Zachte nachten‘. We schreven één hoofdstuk vol met nuance en praktische tips over dit onderwerp. Voor meer info klik hier. Je kan ook naar de extra bronnen kijken onderaan dit artikel. 

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap. 

Bronnen:

Ball et al., 2006, Uvnas Moberg, et al., 2003, NICE guideline, NG194, 2021, ABM protocol #6, LLL website, Veilig slapen met je baby, McKenna, Samsara, Zachte Nachten, Hanne Wils & Anouk Van Nuffel, Lannoo

Op zoek naar meer informatie over veilig samen slapen?

Dan kan je hier terecht:

– The Lullaby Trust

– Basis

– La Leche League

– The Behavioural mother-baby lab van Université de Notre Dame

– Veilig slapen met je baby – boek van James McKenna

– Zachte Nachten – boek van Hanne Wils en Anouk Van Nuffel

DISCLAIMER: De informatie uit deze post is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van voor en tot augustus. Deze informatie mag onder geen enkel beding aanzien worden als advies of om samen slapen aan te moedigen. De ouder/lezer is verantwoordelijk voor het maken van zijn eigen persoonlijke en individuele keuzes, en The Nurturing Kind kan daar niet verantwoordelijk voor gesteld worden.