Op instagram zie je tegenwoordig tientalle filmpjes met ouders die hun kindje een lepeltje boter geven voor het slapen gaan in de hoop dat hun kindje dan beter slaapt of sneller gaat doorslapen.

Omdat wakker worden tijdens de nacht – deels terecht natuurlijk – gelinkt wordt aan voedingen, hopen we door meer en rijkere voedingen aan te bieden overdag en voor het slapen gaan, dat wakker worden te vermijden. 

Ijdele hoop? Of magisch slaapmiddel? En is het wel zo onschuldig als het lijkt? 

Ik zocht het voor je op!

Ik vond 4 redenen om het niet te doen.

👉 De eerste is dat dit wetenschappelijk gezien niet onderbouwd is. Onderzoek toont aan dat melk indikken en calorierijker maken of meer of vroeger vaste voeding geven geen verschil maakt in het aantal keer een baby ontwaakt ’s nachts. Ze gaan misschien wel minder drinken ‘s nachts, maar worden nog even vaak wakker.

👉 Dat is omwille van de 2e reden; en dat is dat ’s nachts wakker worden echt niet alleen om calorieën of voedingen gaat. Baby’s en peuters worden ook wakker om te verbinden, omdat ze comfort en regulatie nodig hebben, omdat ze te warm of te kou hebben, omdat ze bang zijn … en een lepeltje boter helpt daar natuurlijk helemaal niet mee. Wakker worden door de nacht is een normale stap in de slaapontwikkeling van een kindje.

👉 De derde reden is dat je met boter inderdaad veel vetten en calorieën aanbied net voor de nacht, met als gevolg dat er mogelijks een voeding of twee overgeslagen wordt – dat is namelijk de bedoeling. Maar dan vervang je melk die boordevol eiwitten en suikers en antistoffen en hormonen zit voor calorieën die veel minder interessant zijn op nutritioneel vlak. In boter zitten namelijk vooral verzadigde vetten. Als boter meer voedzaam voedsel vervangt, krijgen baby’s mogelijk niet de voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.

👉 Ten laatste, *kan* het gevaarlijk zijn. Boter bevat koemelk, en koemelk kan een allergeen zijn voor sommige baby’s. Als je baby nog nooit koemelk gehad heeft probeer je dat best eerst eens uit gedurende de dag. Je geeft best ook geen harde koude stukken boter tijdens de eerste 12 maanden, baby’s kunnen zich hierin verslikken.

Weet je wat ook niet helpt voor gebroken nachten? Overstappen op kunstvoeding, flesjes indikken, een extra groot of vol flesje aanbieden net voor bedtijd of sneller starten met vaste voeding. 🤷‍♀️

Het zou fijn zijn dat er een magische oplossing bestaat voor gebroken nachten, maar dat is er niet. Slaap verbetert altijd zelf, ook al is dat niet altijd lineair, of gemakkelijk.

Er zijn gelukkig wel andere manieren om de slaap van jouw kindje te verbeteren. Op zoek naar extra inzichten en handvaten? Neem dan eens een kijkje in ons boek Zachte nachten.

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap.