Wat is slaapcoaching?

Wat is slaapcoaching, en waar kan je je aan verwachten wanneer je met een baby-led slaap en welzijn expert aan de slag gaat?

In de meeste gevallen is slaapcoaching is een methode om baby’s, jonge kinderen te begeleiden naar betere slaapgewoonten. Het doel van de meest courante vormen van slaapcoaching is om een baby of kind zelfstandig te leren inslapen en doorslapen. Meestal wordt dat bereikt met slaaptraining. Als je daar meer over wenst te lezen kan dat hier.

Maar bij The Nurturing Kind doen we dat anders. 

Niet de baby trainen maar de ouder coachen

Mijn doel is het bevorderen van een veilige gehechtheid, voldoende slaap voor ouder en kind, en een fijne ouder-kind relatie en dynamiek.

Ik begeleid de ouder in plaats van de baby te trainen. Zodat de ouder:

  • Realistische verwachtingen heeft over hoe zijn/haar baby slaapt en wat die al kan.
  • Terug naar zijn/haar eigen intuïtie durft te luisteren en naar de unieke signalen van zijn/haar kind kijkt.
  • Er weer op vertrouwt dat zijn/haar baby goed weet wat die nodig heeft, en wanneer.
  • Het unieke slaapritme van zijn/haar baby leert herkennen.
  • Terug meer rust kan vinden in het ouderschap in het algemeen en meer specifiek rond alles wat slaap betreft.
  • De natuurlijke ontwikkeling van slaap leert ondersteunen.
  • Op een holistische manier werkt aan de verbetering van gebroken nachten en slaapmoeilijkheden.
  • Op een liefdevolle en responsieve manier veranderingen kan maken als iets te zwaar wordt om te dragen.

Eén van de grootste misverstanden als het om baby-led slaapcoaching gaat, en omdat we geen slaaptraining toepassen, is dat we alleen maar informeren en normaliseren, en jou vragen alles zijn beloop maar te laten gaan. Niets is minder waar.

Als holistische slaapcoaches, geloven wij dat er achter het gedrag van slaap (wakker worden, vechten tegen slaap, …) en de verminderde draagkracht van de ouder heel wat goede redenen zitten. We gaan dus niet het gedrag proberen veranderen door slaaptraining toe te passen, maar de redenen erachter proberen begrijpen om daar mee aan de slag te gaan. We vinden dit natuurlijk niet uit, het model dat we gebruiken werd wetenschappelijk gepubliceerd (Sadeh & Anders., 1993 – Sameroff., 2000 – Tikotzky., 2017;  Meltzer et al., 2021; Wittingham & Douglas., 2014).

Geen valse beloftes

Omdat we holistisch werken en niet gedragsmatig, en omdat elk kindje uniek is, is het lasting om jou specifieke resultaten binnen een bepaalde periode te beloven. We weten namelijk niet op voorhand welke factoren meespelen, hoe jij onze handvaten gaat gebruiken, of er medische problemen meespelen, waar jouw kindje zich al goed mee voelt, en of die uberhaupt al kan wat jij verwacht of wenst.

Hoe jonger de baby, hoe moeilijker dat trouwens is. Verwachten dat alle 4 maanden oude baby’s al zelfstandig kunnen inslapen is niet realistisch. Misschien is die van jou daar al klaar voor met een beetje liefdevolle aanmoediging, misschien nog helemaal niet.

Wat ik jou wel beloof is dit:

  • De biologische en emotionele beperkingen en ontwikkeling van jouw baby te respecteren. We gaan niet sneller dan wat al kan.
  • Ik focus niet op doorslapen. Maar wel op een gezonde en natuurlijke slaapbasis (bioritme, slaapdruk, zenuwstelsel in rust). Omdat doorslapen niet de maatstaf is van gezonde of biologisch normale baby slaap.

  • Ik geef je geen schema, strikte wakkertijden, regels of beperkingen. Wel diepgaande inzichten in babyslaap, de ontwikkeling van het kind, emoties, en jezelf die jou helpen veranderingen te maken die slaap op lange termijn verbeteren.

  • Ik gebruik geen “methode”, 5-stappenplan of “one-solution-fits-all” slaapoplossing. Wel een ‘op maat gemaakte holistische oplossing’ dat rekening houdt met de specifieke noden, wensen, achtergrond, en andere parameters van jouw gezin.

  • Ik het succes van onze coaching samen niet meet met hoe lang je kind slaapt of hoeveel keer je kind achter jou roept ‘s nachts. Of aan hoe goed jij kan luisteren naar het huilen van je baby zonder tussen te komen. Maar op basis van het algemene welzijn van de ouder en het kind. En hoe er met slaap omgegaan wordt in de familie. Hoeveel rust jij/jullie terug ervaren. En je kindje een veilige en aangename associatie heeft met slaap.

  • Ik maak geen gebruik van slaaptraining, inclusief liefdevolle “methodes” of eten-spelen-slapen methodes, maar ik ondersteun jouw intuïtie en jouw noden afgestemd te reageren op die van jouw kind. Ik help jouw grenzen & de draagkracht te bewaken zonder jouw kindje te trainen om dat te bekomen.

  • Dat veranderingen niet altijd zonder tranen zullen zijn maar dat jij tijdens het maken van veranderingen steeds responsief mag reageren op de noden van je kindje zoals JIJ nodig acht.

  • Dat ik het ‘hele plaatje’ bekijk, en geen short-cuts maak die tijdelijk werken maar op lang-termijn alleen maar meer problemen veroorzaken.

  • Dat jouw waarden, wensen en doelstellingen mijn allereerste prioriteit zijn.

Hoe gaat zo’n slaapcoaching te werk?

Dat hangt een beetje af van je vraagstelling.

Als je een specifiek probleem hebt

Een vroege vogel bijvoorbeeld, hardnekkige valse starts, een moeilijke slaapprogressie, of je iets ‘simpels’ wilt veranderen; stoppen met wiegen want de baby weegt te zwaar, of afbouwen van nachtvoedingen, dan heb je vaak genoeg met één individueel los gesprek tijdens hetwelke ik naar jou vraagstelling luister en we samen op zoek gaan naar zachte en responsieve handvaten om te bereiken wat je wilt bereiken. Je krijgt soms nog extra hand-outs mee, of een doorverwijzing als dat nodig lijkt. Meestal zien we elkaar niet opnieuw terug, tenzij je met een nieuw of ander probleem/vraag te maken krijgt.

Als je je iets afvraagt, of wil aftoetsen

Stel, je leest iets en je weet niet goed wat daarmee doen. Of je baby doet iets of iets niet en je weet niet of dat wel normaal is. Dan heb je ook genoeg aan een los individueel gesprek, als je het antwoord niet in ons boek Zachte nachten, één van de gidsen/webinars of cursussen, op instagram of in de blog kunt terugvinden.

Als je voelt dat er iets niet pluis is, je de slaap van je baby als erg problematisch ervaart of iets wil veranderen aan de gebroken nachten

Een baby dat nooit lijkt te willen slapen, die constant vecht tegen slaap, veel huilt, heel de nacht door wakker wordt, urenlang wakker is tijdens de nacht, of wanneer het eigenlijk allemaal wel goed loopt maar jij het niet langer meer kan dragen. Als dit het geval is, dan moet ik een grondige analyse uitvoeren van de situatie.

Je krijgt dan eerst een intake formulier toegezonden, met zo’n 90-tal vragen. Je vertelt me over voeding, slaap, de slaapomgeving, over wat er in jouw gezin op dit moment allemaal speelt, en nog veel meer. Ik bekijk jouw formulier op voorhand, en overloop al langs mijn kant wat er zou kunnen ‘storen’. Er zijn namelijk heel wat verschillende redenen dat slaap moeilijk verloopt, of dat het voor jou moeilijk te dragen valt.

Tijdens ons gesprek bespreken we die redenen verder, en geef ik je unieke inzichten en handvaten, gericht op jouw persoonlijke situatie, om slaap op een natuurlijke manier en langdurig te verbeteren. Soms krijg je een doorverwijzing, omdat het kan dat er medische problemen slaap verstoren en ik een vermoeden heb. En dan moet je daar ook mee aan de slag, naast slaapcoaching. Al is het maar om ze uit te sluiten.

Eén gesprek is in dit geval niet altijd genoeg. Afhankelijk van wat er kan meespelen, ga je aan de slag met enkele handvaten, en herbekijken we de evolutie na enkele dagen of weken, om aan te passen en bij te sturen waar nodig.

Enkele voorbeelden:

  • We sleutelen wat aan het ritme van je baby/peuter; bedtijd wat verlaten of vervroegen, langer wakker blijven tussen dutjes, een dutje laten vallen of verlengen.
  • We implementeren een slaapritueeltje, dat je enkele weken dient uit te testen.
  • We veranderen slaapassociaties door er eerst nieuwe in te bouwen en dan andere af te bouwen.
  • We betrekken andere zorgfiguren met slaap en zorg.
  • We maken aanpassingen aan de slaapomgeving van je kindje.
  • We werken aan het stellen van liefdevolle grenzen overdag en ’s nachts.

Realistische verwachtingen

Wanneer je aan slaapcoaching start is het belangrijk realistische verwachtingen te hebben.

Hoe snel kan je verandering verwachten?

Omdat we holistisch en op maat van het kind en gezin werken, kunnen we geen belofte maken wat timing betreft. We weten niet op voorhand hoe lang jullie als gezin erover zullen doen om de resultaten te behalen die jullie wensen te behalen. Dat hangt af van heel wat parameters die wij als slaapcoach niet in handen hebben: hoe klein de stapjes moeten zijn voor je kindje, hoe snel die een stapje onder de knie heeft, welke verschillende handvaten je kan proberen gebruiken, of er ook aan onderliggende medische problemen ‘gewerkt’ moet worden, of er tijdelijk gestopt moet worden omwille van ziekte of een slaapprogressie, enzovoort …

Daarnaast hangt het ook een beetje af van de verandering die je wilt maken; het bioritme van een kindje opschuiven duurt weken, een slaapassociatie veranderen mogelijks dagen.

Doorslapen en zelfstandig inslapen

Omdat we niet werken met slaaptraining, maar de natuurlijke slaapontwikkeling van jouw unieke kindje ondersteunen en respecteren, kunnen we ook niet garanderen dat jouw kindje zal doorslapen of zelfstandig zal kunnen inslapen.

Wanneer een kind daar klaar voor is hangt af van heel veel verschillende factoren, en wij kunnen jou enkel handvaten geven om die ontwikkeling te ondersteunen en aanmoedigen.

Samen werken we natuurlijk wel naar meer zelfstandigheid, en minder gebroken nachten. Betekent dat altijd doorslapen? Neen. Afhankelijk van de leeftijd van je baby en hoe vaak je kindje elke nacht wakker wordt, zal doorslapen misschien nog onrealistisch zijn.

Stel; je 6 maanden oude baby wordt elke nacht nog 5 keer wakker, dan is door de nacht slapen in enkele gesprekken misschien niet realistisch, maar werken we samen naar nog 2 of 3 keer wakker worden door de nacht, en kunnen we ook jouw nachtrust en draagkacht beschermen.

Heb je nog vragen? Ben je niet zeker of slaapcoaching voor jou is? Of welk gesprek je best aankoopt? Kijk dan nog even naar deze pagina, je leest er meer over hoe ik te werk ga. Of neem dan gerust even contact op met mij.

Liefs,

Anouk

@the_nurturingkind

Volg mij op mijn socials als je graag op de hoogte blijft van nieuwe blogposts & meer informatie zoekt over babyslaap.